På dette tidspunktet vet hverken Siv Jensen eller noen andre at norske investeringer kommer til å bidra til en av Vietnams aller største miljøkatastrofer, men det er bare noen timer til de første indikasjonene om hva som er i emning vil skylle opp på Vietnams strender.
Hvordan kan det ha seg at norske penger er involvert i en enorm miljøkatastrofe nesten 1000 mil unna?
Det hele henger sammen med at Norge er en stor investor som har investert penger i nesten hele verden.
For å forstå hvordan Norge påvirker resten av verden må vi også forstå hvordan investeringer fungerer.
Helt enkelt sagt kan man si at en investering er å bruke penger i håp om å tjene mer penger. Investeringer er en stor drivkraft i verdensøkonomien. Det er få grenser for hvor man kan investere og hva man kan investere i. Det investeres blant annet i veier, skoler, aksjer, teknologi, eiendom, energi og mat. Investeringer kan derfor være med på å bekjempe fattigdom, skape arbeidsplasser og sørge for teknologiutvikling.
Det skrives 4 300 000 000.
4,3 milliarder investert i Formosa-selskapene tilsvarer 827 kroner per person i Norge om vi deler på alle. Kan du se det for deg?
En gjennomsnittlig husholdning har investert 1795 kroner. For en vanlig skoleklasse blir det 23 156 kroner.
I snitt har vi alle gjennom Oljefondet investert nesten en 1 000-lapp i selskapene som eier stålverket i Vietnam.
Virvarret av ulike typer investeringer, kronglete strukturer, manglende gjennomsiktighet og skjulte eierskap gjør det svært vanskelig å forstå hvem som egentlig har ansvaret. Gjennom Oljefondet, pensjonssparingen din og kanskje banken din har du investert i selskaper over hele verden selv om du kanskje ikke ser på deg selv som en investor.
Investeringsstørmmene du er en del av er sentralt i verdensøkonomien. Heldigvis finnes det en mulighet for å endre systemet, nettopp fordi du er en del av det. Du kan være med å stille krav til at investeringer skal være rettferdige. Du kan stille krav til politikerne som vedtar lover og som bestemmer over Oljefondet. Du kan presse banker og pensjonsfond til en høy etisk standard i sine investeringer.
«Invester i en bedre verden» er en kampanje fra Attac Norge.
Gjennom å spre kunnskap om årsakene til global ulikhet og hva man kan gjøre det jobber Attac Norge for global rettferdighet. Attac Norge er en frivillig organisasjon som jobber med spørsmål knyttet til finans og investeringer, skatteparadis, gjeldskriser og internasjonale handelsavtaler.
Vårt arbeid består av alt fra skoleforedrag og gateteater til deltagelse på internasjonale toppmøter og påvirkning av politikere. Vi er også en del av et stort internasjonalt nettverk av organisasjoner som jobber med det samme. Sammen er vi i stand til å både få til nye internasjonale avtaler som sikrer mennesker og miljø, og stoppe avtaler som setter profitt foran alt annet.
1 «Offisielt frå statsrådet 5. april 2016», på Regjeringens nettsider
2 Pressemelding fra Regjeringen 05. april 2016: «Styrker forvaltningen av Statens pensjonsfond»
4 «Det er problemer i ekteskapet mellom kapitalismen og demokratiet», intervju med Yngve Slyngstad, Morgenbladet 2. november 2018
5 «Advarer mot å bruke oljefondet til «politiske formål», Dagbladet 13. februar 2014
6 «Vietnam's environmental disaster has killed at least 100 tons of fish: official», Thanh Nien News 6. mai 2016
7 «Formosa Plastics’ Vietnam Spill Fallout Continues» The News Lens, 1. desember 2017
8 «Vietnam blames toxic waste water from steel plant for mass fish deaths», The Guardian/Associated Press 1. juli 2016
9«Timeline: The Formosa Environmental Disaster», The Vietnamese 8. november 2017
10 «Activists from Vietnam and Taiwan Team Up to Tackle Fishy Formosa Plastics», The News Lens 20. juni 2018
11 «Formosa Plans to Pour another $1 Billion into Vietnam Steel Project», BizLive 5.mai 2017
12 «Ber norske forvaltere trekke seg ut av miljøsynder», NRK 23. august 2017
13 «Det er problemer i ekteskapet mellom kapitalismen og demokratiet», intervju med Yngve Slyngstad, Morgenbladet 2. november 2018
14 Rapporten «Å leve opp til forventningene – En rapport om åpenhet i den ansvarlige forvaltningen av Oljefondet» av Diego Alexander Vaula Foss, utgitt av Changemaker Norge 2017.
15 «Slik er fondet investert» på Oljefondets nettside
16 «Ansvarlig forvaltning» på Oljefondets nettside
17 «Hva er aktivt ved oljefondets eierskap?», Kronikk i Aftenposten 28. april 2015. Signert av Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Changemaker, Solidaritetsungdommen Norsk Folkehjelp, FIVAS, SAIH, Utviklingsfondet, Norsk Folkehjelp, FIAN Norge, Spire, Latin-Amerikagruppene i Norge og Samisk kirkeråd for Den norske kirke.
18 «Det er problemer i ekteskapet mellom kapitalismen og demokratiet», intervju med Yngve Slyngstad, Morgenbladet 2. november 2018
19 «Vietnam court swamped by fishermen seeking to sue Taiwan firm’s steel unit» 26. september 2016
20 Activists from Vietnam and Taiwan Team Up to Tackle Fishy Formosa Plastics», The News Lens 20. juni 2018